Boadella

Festes i tradicions de Boadella

Antigament, Boadella celebrava algunes festes que ara no se celebren o deixaren de fer-se durant un cert temps.

Fins a mitjan s. XIX, el primer dia de l’any es reunien els caps de casa del poble a la plaça major, entorn d’un lledoner molt vell. Tractaven les millores que s’havien de fer al poble al llarg de l’any. Després feien un àpat de germanor i un ball rodó al voltant de l’arbre.

El dia dels Reis els més petits, acompanyats dels grans, anaven a esperar els Reis al pont del Passallís, amb fanals encesos i cantant nadales. La nit de Reis de l’any 2003 es feu per primera vegada una cavalcada dels reis que provinents de Biure arribaren al pont del Passallís i foren acompanyats fins el centre cívic on repartiren regals a tots els nens i nenes.

El dia de Sant Sebastià, 20 de gener, molts veïns de Boadella anaven a l’aplec de l’ermita de sant Sebastià, dins el terme de Sant Llorenç de la Muga. Aquest sant era molt venerat pels boadellencs, principalment en temps d’epidèmies de pesta i altres mals de contagi. Aquest aplec va deixar de fer-se durant la Guerra Civil. L’any 1969 les aigües de l’embassament de Boadella inundaren el veïnat i l’ermita de sant Sebastià.

Les festes de Carnestoltes se celebraven amb balls de disfresses i àpats en col·lectivitat. Després de molts anys sense celebrar-se, fa uns set anys que el diumenge de Carnaval es fa una cercavila de disfresses i ball a la societat, on s’ofereix xocolata desfeta a tothom.

Una nota típica de la Setmana Santa són els dolços anomenats brunyols. Cada casa del poble en fa grans quantitats i el Divendres Sant a la tarda es fa una mostra i degustació de brunyols per tothom.

El Diumenge de Pasqua antigament el jovent del poble passava per cada casa i masia del terme a cantar goigs i caramelles. La gent els obsequiava amb ous, embotits o diners. Des de fa uns anys, després de molts de no celebrar-se, els nens i nenes del poble passen a cantar les caramelles i també reben obsequis dels veïns.

El dilluns de Pasqua Granada es feia i es fa encara la romeria al santuari de la Mare de Déu de la Salut de Terrades. Hi ha veïns del poble que encara pugen a peu al santuari, es va a missa i se sol dinar als afores del temple si fa bon temps.

El primer diumenge de juny, a la Societat de Boadella, es fa un concurs de rams de flors silvestres organitzat per l’Associació Juvenil.

Cada 29 de setembre se celebrava la Festa Petita en honor al segon patró de la parròquia, Sant Miquel. Durava dos dies. El primer era dedicat al sant l’endemà a la Societat la Caritat. Tot i que el patró de la Societat era sant Sebastià, la festa es feia coincidir amb la de sant Miquel. Durant els dos dies que durava la festa es feien oficis religiosos, cercaviles, balls populars i sardanes. Aquesta festa deixà de celebrar-se l’any 1947 i no es tornà a celebrar fins a l’any 1996. Actualment, se celebra el diumenge abans o després de sant Miquel si s’escau entre setmana. S’organitza un dinar de germanor, danses tradicionals i havaneres. La festa Major s’ha celebrat gairebé sempre. Es dedica a la patrona de la parròquia, Santa Cecília. Abans la festa se celebrava el dia de la santa, el 22 de novembre. Actualment, la festa se celebra el cap de setmana abans o després del 22 si s’escau entre setmana. Abans hi actuaven les millors orquestres i es feien cercaviles, concerts de cançó catalana, balls i sardanes. La festa era organitzada pel jovent del poble i la Societat de Socors Mutus la Caritat. Durant uns anys fou organitzada pel jovent del poble amb el suport econòmic de l’Ajuntament. Actualment, és organitzada conjuntament per l’Associació Juvenil i l’Ajuntament. A més dels balls de nit i sardanes, es fan concursos, campionats i jocs per la canalla.

Durant la tardor comença la matança del porc, fet que abans celebraven totes les cases i que actualment només ho fan unes vuit o nou. Durant la nit de Nadal es feia una foguera en el Passeig del Portal. En temps molt reculats els pagesos hi solien cremar els mànecs vells de les aixades, amb la creença que això assegurava una bona collita per a l’any següent. La foguera era feta pel jovent del poble i s’encenia a la mateixa hora que començava la missa del Gall. Aquest costum va deixar de fer-se a mitjan anys 60. L’any 1995 l’Associació Cultural i Juvenil el va recuperar. A més de la foguera es canten nadales i s’ofereix xocolata desfeta a tots els assistents.

El dia de Nadal encara es manté viu l’antic costum que obliga els padrins a regalar la “rabassa” de Nadal als seus fillols. La rabassa és una coca rodona, molt dolça, que actualment ha agafat la forma de tortell. L’any 1982 va aparèixer un grup de cantants d’havaneres sota el nom de “els Nens de Boadella”. Estava format per un conjunt de veïns de Figueres entre els quals hi havia el Sr. Joan Minobis que té una casa en el poble. Dit Joan Minobis havia recollit les havaneres i cançons que havia creat i que cantava un avi del poble, Joan Cantenys Serra.

En l’actualitat l’Escola Pública de Boadella ha organitzat alguns actes culturals on hi ha participat tots els veïns del poble: Conferències, exposicions, homenatges a la gent gran, cinema al carrer, concurs de fotografia del municipi, i la celebració dels 75 anys de l’escola. L’ajuntament també ha dut a terme algunes conferències que han tractat temes com: l’emigració de veïns del municipi a Amèrica a finals dels s. XIX, la Guerra Civil a Boadella i Les Escaules, tradicions i costums, estat del patrimoni històric-artístic del municipi i altres temes.