Centre històric de Boadella d’Empordà

Passeig del Ginebre

 

El nucli històric de Boadella forma un conjunt de carrers i cases al costat de l’església parroquial de Santa Cecília i el castell dels antics senyors de Vilamarí. El poble es formà entre els segles XI i XII coincidint amb l’edificació del castell (documentat l’any 1121). Cap als segles XIII-XIV el nucli urbà fou encerclat per una muralla i tancat amb un únic portal. Aquest portal ocupava l’inici de l’actual carrer del Portal que puja fins a la plaça major. Actualment, no es conserva car fou derruït l’any 1915.

La majoria de cases del nucli antic han conservat l’arquitectura tradicional de la contrada. La majoria presenten les façanes de pedra -còdols de riu-, alguns portals adovellats, finestres amb carreus i rústics àmpits. Els carrers són estrets i ombrívols, pavimentats recentment. Un tram de l’anomenat Carreró de l’Església presenta un empedrat de rierencs datable del s. XVIII.

Tot el sector de la plaça major, carreró de l’Església i carrer de la Processó té un aire medieval, instigador i antic. Les cases actuals són dels segles XVI al XVIII, reconstruïdes sobre edificacions més antigues d’època medieval. Can Serra, a la plaça de la Constitució, presenta un portal adovellat amb una creu gravada i la data 1584. A la finestra del pis superior, a la llinda, hi ha un escut i una inscripció gòtica.

Pel carrer de la Processó hi ha cases amb portals adovellats i badius en els cossos superiors, també són interessants les inscripcions, dates i dibuixos dels ràfecs de teulada. Són dels segles XVII-XVIII i segons la tradició popular es pintaven per servir d’amulets protectors contra els encanteris de les bruixes.