Comunicació de foc d’esbarjo i crema de restes vegetals

Obert el tràmit per dur a terme foc d’esbarjo i crema de restes vegetals, en terrenys forestals en el període comprès entre el 16 d’octubre del 2024 i el 14 de març del 2025, i és obligatori comunicar-ho a la Generalitat de Catalunya.

  1. Focs d’esbarjo: foguera, foc a terra, foc de llenya o similars. Per exemple, qui vulgui fer foc per la castanyada, cap d’any o reis ho ha de comunicar. No són focs d’esbarjo que calgui comunicar els castells de foc, els correfocs i les barbacoes amb carbonet vegetal. No es poden cremar restes de jardineria ni d’horts o arbres d’autoconsum.
  2. Crema de restes vegetals: Només es poden realitzar cremes de restes vegetals en finques agrícoles que estiguin registrades com a explotacions agràries (DUN).
  3. Casos excepcionals: Crema de restes silvícoles amb motiu de prevenció d’incendis o per motius fitosanitaris que estan subjectes a autorització exceptional.

Qui ho pot sol·licitar?

  • En el cas dels focs d’esbarjo qualsevol persona física o jurídica que vulgui dur a terme actuacions de risc d’incendi forestal.
  • En el cas de la crema de restes vegetals agrícoles aquelles explotacions agràries amb declaració agrària (DUN).
  • Excepcionalment per cremes de restes silvícoles qualsevol persona física o jurídica.

Per a tots els tràmits, és imprescindible que el sol·licitant faciliti un número de telèfon mòbil de contacte, adreça de correu electrònic i que especifiqui la data i hora concreta que farà l’activitat i el paratge i coordenades.

Un cop presentada la sol·licitud, si no hi ha cap esmena a fer, s’entendrà autoritzada la comunicació, sempre que no es rebi cap notificació contrària.

Actualment, amb l’aprovació de la Llei 7/2022, de 8 d’abril, de residus i sòls contaminats per una economia circular, queda prohibit la crema de restes vegetals.

Així doncs, d’acord amb el Decret 64/1995, de 7 de març, pel qual s’estableixen mesures de prevenció d’incendis forestals i de la Llei 7/2022 es poden sol·licitar focs d’esbarjo del 16 d’octubre al 14 de març complint les mesures preventives que consten en la mateixa sol·licitud. Passat aquest període hi ha risc d’incendi i s’ha de sol·licitar una autorització per encendre foc, aquesta autorització quedarà anul·lada quan el Departament d’Acció Climàtica així ho determini (activació del PLA ALFA).